Rimi toidukao vähendamine
Maikuus lõppenud iduettevõtetele mõeldud jätkusuutlikkuse kiirendi programmist Future Hub leiti kaks potentsiaalset lahendust toiduraiskamise vähendamiseks. Neist üks, Taani idufirma PlantJammeri rakendus, on Rimi klientidele kättesaadav juba juunis.
Toidujäägid kasutusse
„Saksamaal välja töötatud lahendus „Tühjenda oma külmik“ võimaldab leida lihtsalt retsepte, kuidas kodus olevatest toiduainetest või toidujääkidest valmistada uus roog,“ sõnas Rimi vastutustundliku ettevõtluse juht Katrin Bats. „Nii saab toiduvalmistaja näiteks eelmisest päevast üle jäänud kartulipudru või riisi retseptirakendusse sisestada, ning leida terve hulga lahendusi, kuidas need taas uueks põnevaks roaks vormida,“ selgitas Bats.
Suurettevõttena soovib Rimi aidata kaasa ka toiduraiskamise vähendamisse kodumajapidamistes, sest vastavalt uuringutele on toiduraiskamine kõige suurem just seal. Seetõttu läheb rakendus käiku kõigis Balti riikides ja seda saab kasutada Rimi kodulehel. „Kõige rohkem jääb kodudes üle just valmistoitu, mida ongi raske nii-öelda taaskasutada ja siinkohal olekski retseptirakendusest palju abi,” rääkis Bats.
Süsteemne lähenemine
Teine nutilahendus, mille autor on Luksemburgi firma Food4All, eeldab süsteemsemat lähenemist, mistõttu tuleb rakendus kasutusele selle aasta sügisel. Luksemburgis juba praegu kasutatav lahendus võimaldab mobiiliäpi vahendusel saada infot realiseerimisajale läheneva kuupäevaga toodete soodustustest. Selleks, et rakendus toimiks edukalt, peab leidma viisi, kuidas pakkuda klientidele soodustusi ning tekitada neis selliste toidukaupade vastu huvi.
“Mõistagi peaks huvi olema sedavõrd suur, et klient Food4All rakenduse alla laeb ning seda aktiivselt kasutama hakkab,“ sõnas Bats. Esialgu võetakse rakendus kasutusele vaid Eestis, aga kui see osutub edukaks, siis avatakse sarnane võimalus ka Lätis ja Leedus.
Rimi on endale seadnud eesmärgiks 2025. aastaks toidu raiskamist poole võrra vähendada, seetõttu on esmakordne sellelaadne koostöö idufirmadega ettevõtte jaoks tähtis õppetund.