Rimi: Eestlased eelistavad panna oma jõululauale just neid toite
Rimi Eesti ostujuht Marilin Jürissoni sõnul on näha, et inimesed eelistavad valmistoidule pigem ise kokkamist. “Näiteks ostetakse sealiha, mida marineeritakse ja maitsestatakse vastavalt pere eelistustele. Teised populaarsemad lihatooted eestlaste jõululaul on klassikalised verivorstid ja linnuliha,” märgib Jürisson.
Jürisson lisab, et magusa osas on eestlased samuti läbi aastate üsna traditsioonilised, eelistades mandariine ja piparkooke ning glögi. „Uute toodete seast meeldivad inimestele leivapaneeringus tooted, näiteks leivaga verivorstid, leivakattega sea ahjukael ning ka leivapaneeringus šnitsel on osutunud populaarseteks,” räägib ostujuht.
Rimi toitumisnõustajai Katri Merisalu sõnul on üsna loomulik, et pühade ajal süüakse tavapärasest rohkem, sealhulgas liha. “Saan vaid inimestele südamele panna, et toidulaual oleks rohkem puu- ja juurvilju ning tarbitaks piisavalt vett. Enne külla või peole minemist on tark otsus süüa kodus üks tervislik eine, et lauda istudes kõht liiga tühi ei oleks. Siis on kiusatusi vähem ning enesetunne pärast samuti parem. Kuigi pühad kipuvad reeglina olema pigem tubased, siis tasub oma lähedasi teadlikult õue jalutama ja liikuma suunata, et vältida liigset ja pidevat söömist,” soovitab Merisalu.
Merisalu paneb eestlastele südamele, et käiksime oma tervise ja kõhuga teadlikult ümber. “Kõik, mida suhu paneme, mõjutab otseselt meie füüsilist ja vaimset tervist. Kindlasti tasub valmistada ka taimseid roogasid, mis hõlbustavad ainevahetust. Niisamuti soodustavad seedimist hapendatud juurviljad, seega on värske hapukapsas kindlasti hea vaheldus meie jõululaual,” selgitab Merisalu.