Külmutatud toidukaupade annetamise initsiatiivi lugu
Igas toidupoes jääb päeva lõpuks üle toidukaupu, mille säilivusaeg on läbi saamas ja mida ei saa enam klientidele müüa. Sellised tooted ei ole tingimata söögiks kõlbmatud, kuid võivad näiteks olla juba ületatud "parim enne" kuupäevaga, mistõttu ei soovi kaupmees neid enam riiulitel hoida.
Teatavasti annetab Rimi kõik "parim enne" kuupäeva või peatselt lõppeva realiseerimisajaga toidukaubad Toidupangale. Hiljuti katsetas Rimi uut külmutusmeetodit, et muuta annetamine veelgi efektiivsemaks. Milles katse seisnes ja kuidas see kaupade annetamisele kaasa aitab?
Toidukaupade külmutamine annab annetamise osas paindlikkust
Suuremates kauplustes jääb reeglina igapäevaselt üle sellises koguses kaupa, et sellele on kasulik kohe järele tulla ning see abivajajateni viia. Väiksemate kaupluste puhul võib aga päevas jääda üle vaid väike kogus tooteid, mida enam müügiks välja panna ei saa.
Seetõttu on väiksemate kaupluste puhul külmutamine ideaalne võimalus selliste toodete eluaja pikendamiseks. Just seda sooviski Rimi "Külmutatud toidukaupade annetamise initsiatiiviga" testida.
"Oleme Põllumajandus- ja Toiduametilt (PTA) saanud juhendi, kuidas annetamiseks sobilike kaupasid külmutama peaks. Hiljuti lõppes paarinädalane testperiood, kus katsetasime erinevaid külmutamise viise ning saame rõõmuga tõdeda, et katsetused on läinud väga edukalt – saime isegi paremad tulemused kui juhendis ette näidati," rääkis Rimi jätkusuutliku ettevõtluse juht Katrin Bats.
Külmutamiseks on toidupoodides eraldi ruumid ehk sügavkülma laod, kus saab korraga suurtes kogustes kaupa külmutada. Näiteks katsetati ühe meetodina seda, kas kaubad külmuvad täielikult ära, kui need otse toidukäruga lattu viia.
"Eeldus oli, et kahe tunni jooksul peab külmuma. Testid erinevate tootekombinatsioonidega näitasid, et meetod toimib praktiliselt 100-protsendiliselt," ütles Bats.
Järgmise sammuna käivitab Rimi külmutatud toidukaupade annetamise piloodi, mille jaoks valitakse välja kolm-neli pigem väiksema suurusega kauplust, kus hakatakse ka külmutatud kaupu annetama.
"Kui näiteks Maardu Rimis jääb 2 singi- ja 3 juustupakki üle, siis natuke nadi on öelda Toidupangale, et tulge nüüd järele. Külmutamine on seal ideaalne võimalus nende toodete eluaja pikendamiseks – paneme need pakid külmikusse, järgmisel õhtul tuleb neid veelgi juurde ning näiteks 4. ja 5. päeval saab Toidupank juba korraga tunduvalt suurema koguse toitu," selgitas Bats.
Rimi prioriteediks on küll tavaliste igapäevaste kaupade annetamise suurendamine, mis on kaupluste jaoks ruumi võtmise osas lihtsam ning Toidupank saab kaubad kohe kätte. Väikeste poodide puhul, kus meeskonda on vähem, võib riiulitelt kauba ära korjamine siiski õhtuti üpris keeruline väljakutse olla.
"Kui seda saab tänu kaupade külmutamisele teha vahetult enne kaupluse sulgemist, siis annab see meile paindlikkust tööjõu osas ning Toidupangale paindlikkuse selles osas, et nad saavad kaupu käia võtmas 2-3 korda nädalas, mitte iga päev. Ehk sisuliselt saame toidu üleandmise aega paindlikumaks muuta," lisas ta.