Tillinäkileib
-
Küpsetusaeg: 1h 30min
-
Keskmine
Koostisosad
-
Presspärm15 g
-
Vesi4.75 dl
-
Mesimaitse järgi
-
Nisujahu250 g
-
Rukkitäisterajahu500 g
-
Sool2 tl
-
Söögisooda2 tl
-
Till1 dl
Juhised
Pane tähele!
See retsept on mõeldud 10 sööjale. Portsjonite arvu muutmine uuendab ka retsepti koostisosade hulka. Mõnel juhul võib muutuda ka toidu valmistamise aeg.
Mis sobiks paremini jaanipäevalauale kui näkileib? Sobib ühtemoodi hästi nii muna kui ka sõira kõrvale! See leib on õhuke, krõbe ning küpsetatud sellistest koostisosadest nagu mesi ja till.
Murenda pärm kausis. Lisa vesi ja sega, kuni pärm lahustub. Lisa ülejäänud koostisosad ja sõtku tainas tihkeks. Mähi kilesse ja pane vähemalt 1 tunniks külmkappi seisma.
Kuumuta ahi 200 °C-ni. Jaga tainas 20 tükiks (20 leiva jaoks) ja vormi ümmargused pallid.
Rulli jahusel pinnal ümmargusteks õhukesteks näkileibadeks, umbes 30 cm läbimõõduga. Pane leivad küpsetuspaberiga kaetud vormidesse ja torgi kahvliga augud sisse.
Küpseta ahju keskosas 4–6 minutit. Kuhja seejärel leivad ahjus kokku ning kuivata u 100 °C kuumusel 15 minutit. Hoia õhukindlas purgis.