Koostisosad
-
Lihaveis1 kg
-
Soolmaitse järgi
-
Piparmaitse järgi
-
Võipruunistamiseks
-
Õlipraadimiseks
-
Tüümianmaitse järgi
-
Punemaitse järgi
-
Basiilikmaitse järgi
-
Küüslaukmaitse järgi
-
Oliiviõliuhmerdamiseks
-
Inglise sinepserveerimiseks
Juhised
Pane tähele!
See retsept on mõeldud 6 sööjale. Portsjonite arvu muutmine uuendab ka retsepti koostisosade hulka. Mõnel juhul võib muutuda ka toidu valmistamise aeg.
Rostbiif on maitsev ja küllaltki lihtsalt valmistatav ahjupraad, mis sobib ideaalselt suurema õhtusöögi toidulauale. Tee korralik ettevalmistus ning tulemuseks on maitsev liha!
Mätsi lihatükk korralikult soolaga kokku ja tõsta külmkappi üle öö seisma. Kui on kiire, piisab ka tunnikesest soolaga “laagerdumisest” ning maitsestumisest toatemperatuuril. Vähemalt tund aega enne küpsetamist tõsta külmkapis olnud liha toatemperatuurile.
Kui lihatükk on ebakorrapärase kujuga, seo see enne ahju pistmist paelaga kompaktsemakskokku. Esmalt pruunista liha kiiresti igast küljest tulisel pannil või ja õli segus praadides. Raputa üle pipraga.
Aseta ahju põhja ahjunõu vähese veega, lihatükk aga nõu kohale restile 160–170 kraadi juurde küpsema – nii saavad lihamahlad anumasse tilkuda, kuid liha ei hakka altpoolt hauduma.
Uhmerda tüümian, pune, basiilik ja küüslauk oliiviõliga.
Kui lihatüki sisetemperatuur on tõusnud 55 ja 60 kraadi vahele, tõsta liha välja ning pintselda kiirelt üle ürdimarinaadiga.
Aseta lihale foolium ja lase enne lahtilõikamist vähemalt veerand tundi seista – nii ei jookse lihamahlad kohe lõikelauale laiali, vaid jäävad liha sisse. Serveeri soojalt või järgmisel päeval külmalt. Paku kõrvale kanget sinepit või mädarõigast.