Koostisosad
Koostis
-
Must leib200 g
-
Taluvõi75 g
-
Küüslaugupulber0.5 tl
Munavõi
-
Muna5 tk
-
Taluvõi100 g
-
Soolmaitse järgi
-
Majoneessoovi korral
Hernekreem
-
Rohelised herned300 g
-
Toorjuust100 g
-
Rapsiõli
-
Soolmaitse järgi
-
Tillmaitse järgi
Kilu-kodujuustuvaht
-
Kodujuust200 g
-
35% koor2 dl
-
Želatiini lehed3 tk
-
Kilufilee150 g
-
Roheline sibulmaitse järgi
-
Sidrunimahlmaitse järgi
-
Keedetud vutimunadmaitse järgi
-
Murulaukmaitse järgi
Juhised
Pane tähele!
See retsept on mõeldud 8 sööjale. Portsjonite arvu muutmine uuendab ka retsepti koostisosade hulka. Mõnel juhul võib muutuda ka toidu valmistamise aeg.
Värviline ja maitseküllane kilutort sobib hästi kodumaa sünnipäeval lauda kaunistama. Klassikaline munavõi saab tordis kokku soolaka kilu-kodujuustuvahu, mahedamaitselise hernekreemi ja meie oma musta leivaga. Pidulik ja maitsev!
Valmista esmalt mustast leivast tordipõhi. Selleks jahvata leib köögikombainis peeneks puruks. Sega sulatatud või ja küüslaugupulbriga. Suru segu küpsetuspaberiga vooderdatud 20 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale.
Munavõi jaoks keeda mune umbes 8 minutit, jahuta kiirelt külma vee all, koori, haki ja sega tükeldatud toasooja võiga. Maitsesta soolaga. Kui munavõi tundub liiga kuiv, lisa veidi majoneesi. Laota segu mustast leivast tordipõhjale.
Hernekreemi jaoks kuumuta kastrulis soolaga maitsestatud vesi keemiseni. Kalla sinna sisse rohelised herned ja lase keema tõusta. Keeda 3–5 minutit ning jahuta siis sõelal külma vee all. Töötle herned köögikombainis koos toorjuustu ja tilliga ühtlaseks kreemiks. Maitsesta vajaduse korral soolaga. Kui segu tundub liiga paks, võid lisada veidi rapsiõli. Laota munavõikihile.
Viimase, kilu-kodujuustukihi jaoks vahusta esmalt koor. Kodujuustu võid vajaduse korral kuivemaks nõrutada. Kui soovid peenema struktuuriga segu, töötle kodujuust köögikombainis peenemaks. Sega kodujuust vahustatud koore, tükeldatud kilufileede ja hakitud sibulapealsetega. Maitsesta soola ja sidrunimahlaga. Tõsta želatiinilehed külma vette ligunema.
Kuumuta potis veidi koort või piima ja tõsta sinna sisse nõrutatud želatiinilehed. Sega, kuni želatiin on lahustunud. Tõsta paar lusikatäit kodujuustu-kiluvahtu kastrulisse lahustunud želatiinimassi sisse ja sega kiirelt läbi (järkjärguline segude ühendamine aitab ennetada želatiini klompi tõmbamist). Kalla nüüd želatiinisegu kodujuustu-kiluvahu hulka ja sega kõik ühtlaseks. Kalla saadud mass hernekreemi peale.
Tõsta tort vähemalt kolmeks-neljaks tunniks jahedasse, kuni pealmine kiht on tarretunud. Kaunista keedetud vutimunade, kilufileede ja murulauguga.
NB! Vutimune keetes on tark kasutada taimerit – keevasse vette tõstetud vutimunad keevad parajaks 2 minuti ja 40 sekundiga. Jahuta munad kohe jääkülma vee all ja koori.