Peedi jõulutart

  • Küpsetusaeg: 2h
  • Keeruline
Peedi jõulutart

Koostisosad

Peedi jäätise koostisosad:

  • Peedimahl
     450 g
  • Vahukoor
     230 g
  • Suhkrusiirup
     170 g
  • Suhkur
     170 g
  • Sool
     0.5 tl
  • Õunaäädikas
     1 tl

Peedi tarti koostisosad:

  • Peet
     125 g
  • Tuhksuhkur
     55 g
  • Brändi
     60 ml
  • Vesi
     60 ml
  • Sidrunimahl
     1 spl
  • Munavalge
      pintseldamiseks
  • Tume šokolaad
     400 g
  • Vahukoor
     330 ml
  • Želatiinileht
     3 tk
  • Nisujahu
     250 g
  • Või
     150 g
  • Tuhksuhkur
     45 g
  • Kakaopulber
     2 spl
  • Kardemon
      maitse järgi

Chantilly kreem koostisosad

  • Vaniljekaun
     0.5 tk
  • Vahukoor
     1 klaas (-i)
  • Suhkur
     2 spl

Juhised

Pane tähele!

See retsept on mõeldud 6 sööjale. Portsjonite arvu muutmine uuendab ka retsepti koostisosade hulka. Mõnel juhul võib muutuda ka toidu valmistamise aeg.

Pühad on kohe kohal ning kui soovid sel aastal jõululauale midagi erilist valmistada, siis valmista meisterkokk Ksenia retsepti järgi peedi jõulutarti tumeda šokolaadi ganache’i, peedi-brändi tarretise ning peedijäätisega. Võid olla kindel, et see meistriteos kedagi laua taga külmaks ei jäta.

Pane jäätisemasina kauss külmikusse vähemalt 24 tundi enne kokkama asumist.
Sega peedimahl, vahukoor, suhkrusiirup, suhkur ja meresool. Lase masinal töötada, kuni segu on ühtlane ja suhkur on lahustunud. Jahuta segu külmikus täielikult maha.
Vahetult enne jäätisemasina tööle panemist sega sisse õunaäädikas ja maitsesta. Kohanda soola ja äädikat vastavalt vajadusele.
Valmista jäätis jäätisemasinas vastavalt tootja juhistele, seejärel külmuta vähemalt mõneks tunniks enne serveerimist.
Eelsoojenda ahi 180 °C kraadini. Võta 3 cm sügavune ja 24,5 cm läbimõõduga lahtivõetava põhjaga koogivorm ning määri see õhukese või kihiga.
Taigna jaoks sega jahu, või, tuhksuhkur, kardemon ja kakaopulber kuni segu sarnaneb peenele leivapurule. Lisa munakollased ja töötle kuni taigen hakkab koos püsima. Kanna kergelt jahusele pinnale ja sõtku siledaks. Vormi kettaks. Seejärel kata ja pane külmkappi 30 minutiks puhkama. Rulli taigen kahe küpsetuspaberi vahel 4 mm paksuseks kettaks. Kata ettevalmistatud vorm tainaga ning lõika üleliigne taigen ära. Pane veelkord külmkappi 30 minutiks puhkama.
Samal ajal mässi peet fooliumisse ja küpseta seda ahjus 40 minutit või kuni peet on pehme. Jahuta. Koori ja lõika peet pooleks. Töötle peet peeneks.
Sega suhkur ja brändi või konjak väikeses kastrulis ja kuumuta keskmisel kuumusel 1-2 minutit või kuni suhkur lahustub. Seejärel kuumuta keemiseni. Keeda 1 minut või kuni segu on veidi paksenenud. Lisa suhkrusiirup, vesi ja sidrunimahl peedisegule ning töötle, kuni segu on ühtlane. Kurna läbi sõela kaussi, vajutades, et üleliigne vedelik välja pigistada. Viska tahked osad minema. Kurna vedelik uuesti. Sul peaks olema umbes 1 tass vedelikku. Vajadusel lisa vett.
Pane vorm küpsetusplaadile. Kata tainas küpsetuspaberiga ja täida küpsetusubade või riisiga. Küpseta 15 minutit või kuni tainas on muutunud tugevaks. Eemalda paber ja küpsetusoad või riis. Küpseta 12-15 minutit või kuni see on läbi küpsenud. Pintselda põhi ja praod munavalgega. Pane kaheks minutiks ahju. Jäta jahtuma.
Pane šokolaad kuumakindlasse kaussi. Kuumuta paks koor keskmisel kuumusel peaaegu keemiseni. Vala šokolaadi peale. Lase kaks minutit seista. Sega kuni šokolaad on sulanud ja ühtlane. Jahuta 5 minutit, segades aeg-ajalt. Vala taigna peale ja pane külmkappi üheks tunniks tahenema.
Leota želatiinilehti külmas vees 5 minutit. Eemalda liigne vedelik. Sega väikeses kastrulis madalal kuumusel 30 sekundit või kuni želatiin on lahustunud. Eemalda kuumuselt ja vispelda peedi segusse. Kurna kannu. Eemalda pinnalt vaht. Vala šokolaadi peale, kuid ära liiga palju täida. Jahuta 2 tundi või kuni see on tahenenud. Enne serveerimist jäta toatemperatuurile seisma 15 minutiks.
Poolita vaniljekaun terava noa otsaga pikku pidi. Hoides kauna avatuna, kraabi seemned noa lame poole abil välja ning pane need suurde kaussi.
Vala seemnetele koor ning lisa suhkur. Vahusta koor mikseriga kuni tekivad pehmed tipud, umbes 3 kuni 5 minutit. Kata kilega ja jahuta serveerimiseni.
Musta leiva puru jaoks purusta must leib ja prae pannil kuni krõbe. Kaunista ja serveeri!

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga.

Alkohol võib kahjustada teie tervist.

Sarnased retseptid

Õuna purukook

2h 30min • Keskmine
Autor: Laura Oro ja Paulig

Moosised muumia pirukad

30min • Keskmine

Red Velvet kook

1h 15min • Keskmine

Laimi-juustukook

40min • Lihtne