Pardikoiva-confit ehk pikalt küpsenud pardikoib

  • Küpsetusaeg: 4h
  • Keskmine
Pardikoiva-confit ehk pikalt küpsenud pardikoib

Koostisosad

Pardikoiva-confit ehk pikalt küpsenud pardikoib

  • Pardikoivad
     4 tk
  • Meresool
     3 g
  • Pipar
     
  • Küüslauk
     5 küüs (-nt)
  • Rosmariin
     
  • Tüümian
     1 peotäis (-t)
  • Tšillihelbed
     
  • Loorberilehed
     2 tk
  • Pardirasv
     500 g

Juhised

Pane tähele!

See retsept on mõeldud 4 sööjale. Portsjonite arvu muutmine uuendab ka retsepti koostisosade hulka. Mõnel juhul võib muutuda ka toidu valmistamise aeg.

Mitu tundi ahjus rasva sees haudunud pardikoib on Prantsuse talupojaköögi kingitus maailmale ja aukohal ka tänapäeval. Koib muutub pikalt hautades lausa suus sulavaks ja pehmeks, tuues välja pardiliha parimad omadused. Niisugune toekas praad sobib hästi aastalõpu veidi pidulikumaks ja rikkalikuks toidukorraks. Pardikoivad võib varem valmis teha ja hoida rasva sees külmas ning õigel õhtul lihtsalt pruunistada need ahjus – nii kulub maitsva ja küllusliku jõuluroa valmistamiseks pidupäeval vaid pool tundi.

Patsuta pardikoivad majapidamispaberiga kuivaks, määri sisse soola, pipra, paari kooritud ja purustatud küüslauguküüne, tšillihelveste, poole koguse tüümiani, rosmariini ning tükkideks pudistatud loorberilehtedega.
Suru tihedalt kaussi, nahapool all, ja jäta 24 tunniks külma marineerima.
Järgmisel päeval tõsta koivad kausist välja ja eemalda neilt kõik marinaadi koostisosad.
Kuumuta pardirasv ahjunõus ning aseta koivad sinna sisse. Lisa ülejäänud küüslauguküüned, tüümian ja rosmariin.
Koivad peavad olema korralikult rasvaga kaetud.
Küpseta 150-kraadises ahjus 3–4 tundi, kuni liha on täiesti pehme.
Sellisel kujul, rasvainega kaetult, võib pardiliha tõsta säilitusnõusse ja säilitada pärast küpsetamist külmkapis kuni kuu aega.
Enne serveerimist tõsta koivad rasvast välja, eemalda liigne rasv.
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni nahk on krõbe ja kuldne.
Serveeri kohe.
Juurde paku krõbedaid ahjukartuleid ja hautatud hapukapsast.

Sarnased retseptid

Õuna purukook

2h 30min • Keskmine