Must hamburgerileib
-
Küpsetusaeg: 2h 59min
-
Keskmine
Koostisosad
-
Või Rimi50 g
-
Täispiim Rimi2.5 dl
-
Presspärm20 g
-
Aktiivsöe pulber15 g
-
Granuleeritud suhkur2 tl
-
Sool1 tl
-
Muna2 tk
-
Kartul200 g
-
Nisujahu1200 g
-
Vesi1 spl
-
Seesamiseemned2 g
Juhised
Pane tähele!
See retsept on mõeldud 10 sööjale. Portsjonite arvu muutmine uuendab ka retsepti koostisosade hulka. Mõnel juhul võib muutuda ka toidu valmistamise aeg.
Keedetud maguskartulid ja aktiivsüsi teevad need hamburgerileivad mitte ainult konsistentsi poolest ideaalseteks, vaid ka täielikult süsimustadeks. Aktiivsütt võib leida apteekidest ja tervisepoodidest ning seda saab soetada ka internetist.
Sulata või kastrulis. Lisa piim ja kuumuta u 37 °C-ni.
Murenda pärm kausis. Lisa pett ja söepulber ning sega, kuni pärm lahustub. Lisa suhkur, sool ja pooled munadest. Tambi maguskartul peeneks ja sega sisse. Lisa vähehaaval jahu.
Sõtku tainast 5 minutit masinaga või 10 minutit käsitsi. See peaks olema sile ja kausi servadest lahti lööma. Lase kaetult 1,5–2 tundi kerkida, kuni selle maht on kahekordne.
Pane tainas jahusele pinnale ja jaota 10–12 tükiks (10–12 leivaks). Vormi ümarateks kukliteks. Pane need ahjupaberiga kaetud plaadile ja vajuta kergelt lamedamaks. Lase kaetult kerkida umbes 45 minutit.
Kuumuta ahi 225 °C-ni.
Klopi kokku ülejäänud munad ja vesi ning pintselda sellega kukleid. Puista peale seesamiseemneid. Pane ahju keskossa ja keera temperatuur madalamaks, 200 °C-le. Küpseta 10–15 minutit. Lase restil jahtuda ning hoia seejärel õhukindlates kilekottides.