Kõrvitsarisoto krõbeda ahjusingiga

  • Küpsetusaeg: 35min
  • Keskmine
Kõrvitsarisoto krõbeda ahjusingiga
Ajakiri Toit&Trend
Toit&Trend retseptid

Koostisosad

  • Risotoriis
     200 g
  • Sibulad
     1 tk
  • Kõrvitsapüree
     100 g
  • Valge vein (kuiv)
     100 ml
  • Puljong
     500 ml
  • Oliiviõli
      kuumutamiseks
  • Või
     50 g
  • Parma juust
     50 g
  • Prosciutto
     2 viil (-u)

Juhised

Pane tähele!

See retsept on mõeldud 2 sööjale. Portsjonite arvu muutmine uuendab ka retsepti koostisosade hulka. Mõnel juhul võib muutuda ka toidu valmistamise aeg.

Risoto väärib küünlaid! Või kust üldse selline väljend? Lisaks kenadele küünaldele väärib risoto ka kaunist lauakatet, sillerdavaid veiniklaase ja õhevil ootajaid. Tee endale risotonipid enne salamisi selgeks ning paku siis laua ümber istujaile üks ehe etendus, kus solistiks kõrvits ja dirigendiks sina ise.

Kuumuta paksupõhjalises potis oliiviõli sees sibulat ja sellerit tasasel kuumusel paar minutit. Kui kasutad kõrvitsapüree asemel tooreid kõrvitsakuubikuid, lisa ka need ning kuumuta veel veidi. Lisa riis ja kuumuta mõni minut, aeg-ajalt läbi segades.

Kalla peale vein ja pane silm kellale, sest sellest hetkest alates peaks risoto valmima 18–20 minutiga. Lase veinil aurustuda ning hakka lisama kulbitäie haaval kuuma puljongit. Kui puljong on juba soolaga keedetud, ära risotole soola lisa. Ent ka magedat puljongit kasutades lisa soola ettevaatlikult, sest lõpus lisatav Parma (või muu kõva) juust on piisavalt soolane.

Tõsta vahepeal ahjuplaadile singiviilud ja küpseta need 200-kraadises ahjus kenasti krõbedaks. Ole ettevaatlik, õhkkuivatatud sink küpseb väga kiiresti!

Jälgi pliidi kuumust ja ära lase risotol liiga elavalt keeda, nii aurustub puljong liiga kiiresti ja riisiterad võivad kuivale jääda. Kohe, kui näed, et eelmine kulbitäis puljongit on riisi sisse imendunud, lisa järgmine. Peale teist-kolmandat kulbitäit lisa kõrvitsapüree.

Kui risoto on keenud 18 minutit, maitse lusika pealt riisi. See peab olema pehme, kuid mitte pudrune, õige risoto puhul on riisitera keskelt vaevu aimatavalt krõmps, risoto tekstuur aga pigem vedelam, sest jahtudes taheneb risoto veidi.

Kui riis on parasjagu küps, tõsta pott tulelt ja klopi lusikaga segades risoto sisse külmad võikuubikud.

Lase roal kaane all minut tõmmata ning lisa hulka juust.

Serveeri risoto krõbeda singiviilu ja kuhjakese riivitud Parma (või muu kõva) juustuga.

Sarnased retseptid

Kukeseenekaste

5min • Keskmine

Ahjukartuli salat

1h • Lihtne