Kartulileib
-
Küpsetusaeg: 2h 40min
-
Keskmine
Koostisosad
-
Aniis2 tl
-
Apteegitilli seemned2 tl
-
Kartul3 tk
-
Presspärm50 g
-
Vesi4 dl
-
Pruun suhkurmaitse järgi
-
Sool2 tl
-
Rukkijahu2 dl
-
Nisujahu11 dl
Juhised
Pane tähele!
See retsept on mõeldud 8 sööjale. Portsjonite arvu muutmine uuendab ka retsepti koostisosade hulka. Mõnel juhul võib muutuda ka toidu valmistamise aeg.
Mida teha kolme keedetud kartuliga, mis eilsest õhtusöögist üle jäid? Tuleb mõistagi neljakümnendade stiilis leiba küpsetada! Aniis, ristiköömned ja rukkijahu muudavad leiva nii maitsvaks kui ka mahlaseks ja see sobib ideaalselt mõne kapsasupi kõrvale.
Jahvata aniis ja ristiköömned peeneks. Koori ja riivi kartul peene riiviga.
Murenda pärm kausis. Soojenda vesi u 37 °C-ni ning sega pärm vähese veega.
Lisa ülejäänud vesi, vürtsid, kartul, pruun suhkur, sool ja rukkijahu ning lase umbes 5 minutit paisuda. Lisa peaaegu kogu nisujahu ja sõtku tainas umbes 10 minuti jooksul siledaks.
Lase tainal umbes 1 tund käterätiku all kerkida.
Pane tainas jahuga kaetud pinnale ja sõtku sisse ülejäänud jahu. Jaga kaheks osaks (kahe pätsi jaoks) ja vormi mõlemad osad ümarateks pätsideks. Pane pätsid ahjuplaadile ja lase neil umbes 40 minutit käterätiku all kerkida.
Soojenda ahi 200 °C-ni.
Küpseta ahju alumises osas umbes 40 minutit.
Lase leibadel ilma käterätikuta restil jahtuda.