Koostisosad
-
Jahu-Jaani täistera nisujahu350 g
-
Jahu-Jaani speltajahu200 g
-
Jahu-Jaani rukkijahu200 g
-
Jahu-Jaani kaerahelbed2 g
-
Fariinsuhkur50 g
-
Maltoosa65 g
-
Küpsetuspulber35 g
-
Kanepiseemned50 g
-
Sool15 g
-
Õlu Pilsner450 ml
-
Vesi200 ml
-
Või Rimivormi määrimiseks
Juhised
Pane tähele!
See retsept on mõeldud 4 sööjale. Portsjonite arvu muutmine uuendab ka retsepti koostisosade hulka. Mõnel juhul võib muutuda ka toidu valmistamise aeg.
Kivikülas, Haapsalu külje all, asub Lauri-Jaani talu, mis loodi juba 20. sajandi algul, mil rannikuäärse majapidamisena põhiliselt merd künti ja kalaga kaubeldi. Sealstel põldudel on nad juba 30 aastat vilja kasvatanud ning täna jahvatavad sellest ka traditsioonilise kiviveski abil jahu, täpsemalt Jahu-Jaani jahu! Proovi Jahu-Jaani jahusid ning valmista nendest näiteks maitsev leib!
Määri vormi kõik küljed võiga ilusti kokku, ning puista üle korralikult jahuga. Jahuga üle puistamine näitab kohe ära kas vormid on ühtlaselt võiga kaetud. Et pärast leib vormist paremini lahti tuleks, vii vormid jahenema külmikusse.
Seejärel kaalu kokku kõik kuivained ja sega kergelt kuivained läbi. Kaalu juurde maltoosa, ning hakka lisama vett ja õlut. Samala ajal koguaeg segades. Kui vedelikud lisatud, sega leivatainas korralikult läbi (3-4min), et ei jääks sisse ühtegi jahu tükki.
Kui tainas on korralikult läbi segatud, too kapist määritud leivavormid. Jaga leivatainas kahe vormi vahel võrdselt ära. Raputa peale kaunistuseks Jahu.-Jaani kaerahelbed, ning suru kergelt näpuotsetega leivataigna sisse.
Aseta leivad soojemasse kohta seisma 15-20 min, et taigen saaks vormis tööle hakata. Soojenda ahi 185 kraadini, ning aseta leivad ahju 1 tunniks. Kui vaja võib lõpus tõsta temperatuuri 200 kraadini 5-10 min, et anda lisaks leivale kuldpruun koorik, kui seda pole juba tekkinud. Aga vaata, et kaerahelbed ei kõrbeks pealt ära.