Katri Merisalu
Toitumisnõustaja

Mida tasub teada oomega rasvhapetest?

Tervis • 24 August, 2021
Tänaseks on müüt, et kõik rasvad on halvad, kindlalt ümber lükatud.

Probleem pole mitte rasvades endis, vaid meis, kes me neid valesti sööme. Nimelt kipuvad inimesed eelistama mingit kindlat sorti, sageli tervise seisukohast valesid rasvasid ning tarbime rasvu liiga ühekülgselt.

Rasvad annavad toidule meeldiva struktuuri ja maitse, samuti on just rasv toidu sees see koostisosa, mis kannab meieni lõhna. Oluline on, et saaksime toidust piisavalt palju õigeid rasvu, sest igal rakul inimese kehas on rakumembraan, mille tervis sõltub paljuski just rasvadest.

☞ Rasva molekulid koosnevad rasvhapetest. Toidurasvad sisaldavad kolme tüüpi rasvhappeid: küllastunud, monoküllastamata ja polüküllastamata rasvhapped.

❗️Rasvade puhul pole esmatähtis mitte kalorite hulk, vaid rasvade kvaliteet.

Oomega-3 ja oomega-6 rasvhapete tasakaalu tuleb jälgida.

Organismi toimimise seisukohast on esmatähtsad kaks polüküllastumata rasvhapet, mida inimorganism pole võimeline ise sünteesima. Just seepärast peame linoleenhappe ehk oomega-3-rasvhappe ja linoolhape ehk oomega-6-rasvhapped kätte saama toidust. Seda, et oomega rasvhapped on tervislikud ja vajalikud, teavad paljud, aga vähem teada on tõsiasi, et meie tervise seisukohast on oluline oomega-6 rasvhapete ja oomega-3 rasvhapete omavaheline tasakaal, mis peaks olema 1:1 või äärmisel juhul 2:1. Kahjuks on meie tarbitavas toidus see suhe tänapäeval umbes 20:1. Oomega-6-rasvhapete rohkus toidus kasvatab mitmete haiguste riski – suureneb oht haigestuda näiteks aterosklerootilisse südamehaigusse, osteoporoosi, astmasse, samuti kasvab nende liigtarbimisel ekseemide ning autoimmuunhaiguste riskile.

Aju vajab töötamiseks rasvu

Vaimse tervise hoidmiseks on samuti oluline just organismis olevate rasvhapete omavaheline tasakaal. Eriti tähtsaks peetakse oomega-3-rasvhapete hulka kuuluva DHA (dokosaheksaeenhappe) taset. DHA on äärmiselt oluline närvisüsteemile ja nägemisele, sest seda esineb suures kontsentratsioonis kesknärvisüsteemi sünapsides ja silma võrkkestas. Teadlased on avastanud, et DHA teravdab meie tajusid, parandab tuju, aitab ennetada depressiooni ja tõstab kognitiivset võimekust.

Organism vajab rasva, et sünteesida paljusid teisi toitaineid ja hormoone

Oomega-3 ja oomega-6 rasvhapped varustavad organismi rasvlahustuvate vitamiinidega, olles vajalikud vitamiinide imendumiseks ja transpordiks organismis. Sellised vitamiinid on A, D, E ja K. Siit ka soovitus lisada porgandile või kõrvitsale ja värskele salatile alati natuke kvaliteetset õli – nii õnnestub nendest viljadest maksimum kätte saada.

Naisterahvastel, kellel on probleeme menstruatsiooniga – näiteks premenstruaalse sündroomi sümptomitega või puudulike päevadega - soovitame kindlasti toidulaua üle vaadata, et oomega-3 rasvhappeid seal piisavalt leiduks. Sama kehtib rasestumissoovi puhul. Vajadusel tuleks pöörduda Synlabi või toitumisterapeudi poole, et teha täpsemad analüüsid.


Populaarsed artiklid