Nüüdseks on rabarber laialt levinud, kuna seda on lihtne kasvatada ning selle vartest saab valmistada palju magustoite (moosid, koogid, pirukad jne). Siiski tuleb meeles pidada, et ainult rabarberi varred on söödavad, lehed on mürgised. See tuleks ka lastele juba varakult selgeks teha, et nad kogemata lehti ei sööks.
Rabarberi bioaktiivsed ühendid
Rabarber sisaldab palju bioaktiivseid ühendeid, näiteks antrakinooni rheum, emodiini ja diatseriini, mis omavad antioksüdantseid ja põletikuvastaseid omadusi. Emodiin on uuringute käigus tõestanud end ka osteoporoosivastase võitlejana. Depressiooni korral võivad rabarberi kaks bioaktiivset ühendit reguleerida ajukeemia teatud etappe ja parandada seeläbi depressiooni sümptomeid. Siiski tuleks olla ettevaatlik sellega, kui palju ja kui pikka aega rabarberit tarbitakse, kuna liigne tarbimine võib organismis viia neerupuudulikkuseni.
Rabarber ja seedimine
Rabarberi tarbimine võib vähendada vanusest tulenevat kõhukinnisust, kuna see sisaldab seedimist soodustavaid kiudaineid. Kiudained on seedeelundkonna regulaarse ja ebamugavusteta toimimise jaoks hädavajalikud. Uuringud viitavad ka sellele, et rabarberis sisalduvad fütokemikaalid soodustavad heade bakterite elutegevust soolestikus ja tugevdavad maksa vastupanuvõimet alkoholist põhjustatud kahjustustele. Rabarber võib soolestikus panna tootma rohkem antimikroobseid peptiide, mis kaitsevad keha infektsioonide eest ning aitavad hoida immuunsüsteemi normaalsel tasemel.
Vitamiinid ja mineraalid
Nagu taimsele toidule omane, sisaldab rabarber mitmeid vitamiine ja mineraalaineid. Rabarber sisaldab antioksüdantseid E- ja C-vitamiine ning vaske, mis aitavad võidelda vananeva nahaga ja suurendada keha vastupanuvõimet väsimusele ja immuunsüsteemi ärritajatele. Samuti sisaldab rabarber vesilahustuvaid B1-, B2- ja B6-vitamiine, millel on oluline roll närvisüsteemi ja ainevahetuse toetamisel. Rabarberis leidub ka kaaliumi, kaltsiumi, magneesiumi, joodi, rauda ja seleeni.
Kui olete sage rabarberi tarbija, on soovitatav taim enne söömist keeta või aurutada. Kuigi kuumutamine võib kahjustada mõningaid vitamiine, nagu C- ja A-vitamiinid, väheneb oksalaatide sisaldus ning keha omastab kaltsiumi ja rauda lihtsamini. Liigne oksalaatide tarbimine võib põhjustada organismis probleeme.