Kas kurkum on tervislik?

Tervis • 07 Oktoober, 2018
Indias on kurkumit kasutatud maitseaine ja ravimina juba tuhandeid aastat. Seal müüakse isegi bakteritsiidseid kurkumiplaastreid!

Nüüd hakkab teadus kogemusele järele jõudma ja on ellu viidud uuringuid, mis näitavad, et see kollane juur võib tervisele head teha.

Kas sulle meeldib karri?

Maitseainesegule iseloomulik kuldkollane värvus pärineb kurkumilt. Öeldakse, et lisaks värvi ning kergelt kibeda maitse andmisele teeb kurkum ka su tervisele head. Kurkumis on 3–5 protsenti kurkumiini, mida teadlased peavad põletikuvastaste omadustega antioksüdandiks.

Kas kurkumi tarbimine mõjutab erinevaid haiguseid?

Antioksüdandid kaitsevad vabade radikaalide eest, mis võivad vastasel korral kahjustada rakke ja põhjustada selliseid tervisehäireid nagu diabeet, vähk, dementsus ja südame-veresoonkonna haigused. Uurijad usuvad ka, et on seos nende haiguste ning krooniliste, vähese intensiivsusega põletike vahel. See teeb kurkumi põletikuvastased omadused huvipakkuvaks ja ning seda uuritakse intensiivselt.

Kurkumit tuleks süüa musta pipraga

Must pipar sisaldab nimelt ainet nimega piperiin, mis aitab kehal töödelda kurkumis sisalduvat kurkumiini. On uuringuid, mis näitavad, et piperiin võib tõsta kurkumiini imendumist tervelt 2000 protsendi võrra!

Kurkumit kasutatakse tihi vürtsikates, täidlastes roogades. Aga sa ei pea olema aasia toidu äss selleks, et kurkumi hüvedest osa saada. Kurkumit sobib suurepäraselt kasutada ka smuutides või mahlades.


Populaarsed artiklid