Neli nippi köögi koristamiseks

Tarbime targalt • 24 Oktoober, 2023
Puhas ja korras elukeskkond ei aita mitte ainult luua meeldivat atmosfääri, vaid hoiab ka mõtted selgena. Paraku aga võib koristusprotsess olla aja- ja energiamahukas. Seetõttu aitas professionaalne korrastaja, Marie Pärkma, panna kokku neli kasulikku nippi, mis muudvad köögi koristamise tõhusamaks ja lihtsamaks, kasutades selleks käepäraseid vahendeid.

#1 nipp – ahju puhastamine soodaga

Vahendid: Sooda, küürimissvamm, nõudepesusvamm, majapidamispaber, vesi.

Praeahju puhastamine võib olla äärmiselt tüütu ettevõtmine, eriti kui seda tööd on juba pikemat aega edasi lükatud. Võta selle töö tegemiseks appi sooda, mis aitab mustusest lihtsama vaevaga lahti saada.

  • Sega omavahel sooda ja vesi
  • Kata mustunud pind sooda ja vee seguga ning aseta selle peale majapidamispaber. See on justkui kompress, mis aitab mustusel lahti liguneda ning muudab küürimise lihtsamaks.
  • Kui oled lasknud kompressil mõjuda, siis eemalda majapidamispaber ning küüri svammide abil mustus lahti.

#2 nipp – söögiriistade läikima löömine äädikaga

Vahendid: Äädikas, käterätik, vesi.

Nõudepesumasinast võetud lauanõud on tihti kuivanud veepritsmetega, mida kerge vaevaga eemaldada ei saa. Siin tuleb appi kodune vahend äädikas, mis aitab veepritsmetest lahti saada ja särava tulemuse saavutada.

  • Sega omavahel äädikas ja vesi.
  • Niisuta käterätiku nurk äädika ja vee seguga.
  • Puhasta söögiriistad ja lauanõud.

#3 nipp – õhupuhasti puhastamine õliga

Vahendid: Õli, nõudepesuvahend, nõudepesusvamm, majapidamispaber.

Õhupuhasti ja köögikappide pealsed on köögis sageli peamised rasva ja tolmu kogujad. Sellise rasva eemaldamine võib aga osutuda üsna keeruliseks ülesandeks. Kas teadsid, et õliga on võimalik tõhusalt rasva vastu võidelda?

  • Niisuta majapidamispaber õliga ning puhasta kohad, mis on õli ja tolmu kihi all.
  • Seejärel niisuta nõudepesusvamm vee ja nõudepesuvahendiga ning puhasta samad kohad uuesti. Viimasena käi pinnad niiske lapiga uuesti üle.
  • Pese õhupuhasti rest rohke nõudepesuvahendi ja veega.
  • PS! Hea nipp on laotada köögikappidele A4 paberid või vanad ajalehed – nii ei pea edaspidi puhastamisega vaeva nägema, vaid piisab paberite vahetamisest.

#4 nipp – külmkapi organiseerimine

Kõige lihtsam viis koduse toiduraiskamise vähendamiseks on toidu õige säilitamine. Selleks, et tagada toidu säilimine ning selle värskus ja kvaliteet, tuleb külmkapi organiseerimisel järgida mõningaid põhireegleid.

  • Hoidiseid ja kastmeid, mis ei vaja madalat temperatuuri, hoia külmkapi ukse sees või ülemisel riiulil – külmkapi ukse pidev avamine ja sulgemine neid toituaineid oluliselt ei mõjuta.
  • Kõige kergemini riknevad toidud, nagu piimatooted, peaksid paiknema külmiku keskosas võimalikult tagaseina lähedal.
  • Külmiku alumised riiulid on kõige jahedamad ning sobivad liha- ja kalatoodete säilitamiseks.
  • Puu- ja köögivilju hoia külmkapi alumistes sahtlites üksteisest eraldatuna.

Toiduainete värske maitse ja kvaliteedi säilitamiseks on oluline kasuta õhukindlaid toidukarpe, mis aitavad vältida niiskuse ja lõhnade levikut ning pikendavad toiduainete säilivusaega.


Populaarsed artiklid