Siiski saabub kõrvitsa tähetund pigem sügisel, kui see sügavkollane vili oma mahemagusa maitsega rikastab üha pimenevaid õhtuid ja ahenevat toiduvalikut.
Kui seisad nõutult suure kõrvitsakera ees, kaheldes, kas jõuad selle korraga ära süüa, siis ära heitu, vaid puhasta ja tükelda kõrvits väiksemaks ning valmista korralik kogus püreed. Väikestesse soonkinnisega kottidesse jagatud kõrvitsapüree kannatab hästi sügavkülmutamist ning rõõmustab sind portsjonite kaupa kas või terve talve.
Lihtne kõrvitsapüree
Koori meelepärane kogus kõrvitsat, eemalda seemned. Lõika kõrvits enam-vähem ühesuurusteks kuubikuteks. Kalla paksupõhjalisse potti paari sentimeetri jagu vett ja lase keema tõusta. Vala kõrvitsakuubikud potti, pane kaas peale. Lase keeda vaiksel tulel, aeg-ajalt segades. Vahepeal kontrolli, ega vesi ole päris ära keenud. Vesi ei pea kõrvitsatükke katma, piisab ka keemisel tekkivast aurust, mis kinnise kaane all vilja kenasti pehmeks küpsetab. Kui kõik kõrvitsatükid on ühtlaselt pehmed, tõsta pott tulelt ja lase jahtuda. Püreesta sauseguri või kahvliga. Jaga jahtunud püree karbikestesse või soonkinnisega kotikestesse ning pane sügavkülma ootele.