Katri Merisalu
Toitumisnõustaja

Kas kurki peaks koorima?

Köögiviljad • 27 Juuli, 2022
Lõuna-Aasiast pärinev kurk on inimeste toidulaual üks armastatuimaid köögivilju.

Ta sobib värskeks lisandiks igale salatile, suupistele ning roale. Kurk on peamiselt maheda maitsega, sest koosneb üle 90 protsendist veest. Kurgi koor võib mõnikord olla aga veidi kibe, mistõttu osad inimesed ka kurki koorivad. Samuti eemaldatakse koored kaugemalt imporditud kurkidelt, kuna ei soosita pestitsiidi- ega muude kemikaalide jääke.

Kurk ja tema kasulikkus

Kurk on üks veerikkamaid köögivilju, mistõttu on ta ka vähese kalorsusega. Kurgid sisaldavad C-, A- ja B-grupi vitamiine, mineraalainetest magneesiumi, folaati, kaaliumi ja kaltsiumi. Meie tervist toetavad veel lignaanid kurgis, mida seostatakse rinnavähi, eesnäärmevähi, osteoporoosi ning südamehaiguste riski vähenemisega. Need ühendid aitavad ka menopausi sümptomitega võidelda, kuna takistavad liigse östrogeeni sünteesi. Kibedus kurgis on tavaliselt põhjustatud ühenditest nimega kukurbitatsiinid, mis suuremas koguses on inimesele mürgised. Samas ei ole see tõenäoline, et keegi tarbiks nii palju kibedat kurki, et sealt toidumürgituse saaks.

Mida sisaldab kurgi koor?

Ka kurgi koor sisaldab mitmeid mineraalaineid- mangaani, tsinki, kaltsiumi, fosforit ning naatriumi. Piimapulbriga võrreldav kurgikoore kaltsiumisisaldus on oluline luude ning närvisüsteemi tervisele. Samuti esinevad koores fenoolseid ühendeid, mis on tuntud antioksüdandid, ja kiudaineid, mis aitavad kaasa normaalsele seedimisele. Murekohaks võivad tarbijale olla taimekaitsevahendite jäägid, kuid analüüside tulemustest selgub, et eesti kurk on kõige vabam jääkidest ning ka muudest riikidest sisse toodud kurkide kemikaalide tasemed jäävad alla lubatud piirnormi.

Kas koorida kurki või mitte?

Kui kurgi kibe koor ei maitse, siis koori kindlasti kurk ära. Proovides poodidest-turgudelt ostetud erinevaid kurke, võid leida endale meelepärase, sest kõigi kurkide koor ei ole samaväärselt kibe. Mida kauem on vili küpsenud, seda väiksem on kukurbitatsiinide sisaldus ehk kibedus. Samuti võib soovi korral koorida kaugemalt sisse imporditud kurgid, kuid juba korralik köögivilja pesemine aitab märkimisväärselt vähendada kemikaalide jääke koore pinnal. Kurgi koor on kiudaine- ja mineraalainerikas, mis aitab kaasa sinu soolestiku normaalsele toimimisele ning keha reeglipärasele funktsioneerimisele. Süües kurki koorega, aitad oma kehal omandada kõik eelnevad toitained, kuid kindlasti pese kurki (ükskõik kust pärit) enne söömist hoolikalt- see kehtib iga köögi- ja puuvilja puhul!


Populaarsed artiklid