Huvitav on see, et tegemist on tegelikult puuvilja mitte köögiviljaga.
Värske suvikõrvits on maitsev ja kasulik vili, mis kuulub samasse perekonda meloni ja kurgiga. Mitmekülgne suvikõrvits sobib söömiseks nii toorelt kui kuumtöödeldult, sellest saab teha maitsvaid suppe ning paja- ja vormiroogasid, samuti võib suvikõrvitsat lisada omleti või piruka sisse, aga ka magusate saiade ja kookide taignasse.
Suvikõrvits sisaldab vitamiine ja mineraale
See maitsev ja kalorivaene vili sisaldab palju erinevaid tervisele olulisi vitamiine, mineraale ning kiudaineid. Vitamiinidest võib suvikõrvitsas leida enim tervist turgutavat C-vitamiini, B6-vitamiini ja B2 vitamiini, vähem aga folaati, K-vitamiini, A-vitamiini, B1-vitamiini, B3-vitamiini, B5-vitamiini ning E-vitamiini. Mineraalidest leidub suvikõrvitsas kõige rohkem mangaani, kaaliumi ning magneesiumi. Vähem aga fosforit, vaske, tsinki, rauda ja kaltsiumi. Kuna suvikõrvitsataimed omastavad mineraalaineid mullast, sõltuvad mineraalainete kogused kasvupinnasest ja väetamisest.
Suvikõrvits toetab südame tervist
Suvikõrvits sisaldab kaaliumit, mida inimese organism vajab mitmeteks olulisteks ülesanneteks. Tegemist on mineraaliga, mis aitab edasi kanda organismi närviimpulsse ja tagada vere happelisuse-aluselisuse tasakaalu ning süsivesikute normaalset ainevahetust. Uuringud on selgelt näidanud, et piisav kaaliumi tarbimine läbi tasakaalustatud menüü ja mitmekülgse toitumise, aitab ennetada südamega seotud probleeme ning kõrgvererõhutõbe ja insulti.
Suvikõrvitsas on magneesiumi
Peale kaaliumi sisaldab suvikõrvits veel inimkehale igapäevaselt vajalikku magneesiumi, mis on samuti väga oluline mineraal südame-veresoonkonna eduka toimimise tagamiseks. Magneesium vastutab inimese organismis väga paljude füsioloogiliste ülesannete ja keemiliste protsesside eest. See on neljas kõige levinum mineraal inimkehas ja hädavajalik kõikide rakkude ning üle 300 ensüümi töö tagamiseks.
Miks on magneesium oluline?
- toetab hormoonide tootmist;
- on vajalik süsivesikute, valkude, lipiidide ja nukleiinhapete normaalseks ainevahetuseks;
- aitab verel hüübida;
- lõõgastab veresooni ja on oluline südamelihase häireteta tööks, vähendab trombide teket;
- on tarvilik luukoe vajaliku tiheduse tagamiseks ja kaltsiumi imendumiseks organismis;
- toetab närvide ja lihaste häireteta koostööd ning normaalset närvitalitust;
- on vajalik geeniregulatsiooniks;
- aitab organismil kohaneda külmaga.