8 asja, mida Sa rabarberi kohta ei teadnud

Köögiviljad • 03 Juuni, 2018
Kevadel ja suvel on rabarberit igale poole vaja! Loe rohkem aasta parima juurvilja (!) kohta ja leia endale lemmikretseptid.

Rabarber on juurvili

Rabarber on juurvili, aga müüakse enamasti puuviljana. Selle eriline, hapukas maitse tuleb põhiliselt õunhappest. Karedus aga pärineb oblikhappest ja varieerub erinevate sortide vahel.

Sobib suurepäraselt toidu sisse

Rabarberi hapu maitse sobib küpsetamiseks suurepäraselt, näiteks chutney‘na rasvase kala, sealiha, kala või Pärsia lambahautise kõrvale. Taani Bornholmi saarel on suitsutatud heeringas rabarberikompotiga traditsiooniline roog.

On üle 100 sordi

On olemas rohkem kui sada erinevat rabarberisorti vahelduva värvi, maitse ja karedusega. Rohelise viljalihaga „Victoria“ kuulub tavalisemate hulka. „Rosenhagen“, „Spangsbjerg“, „Elmsfeuer“ ja „Elmblitz“ on mõnevõrra mahedamad, vähem karedad rabarberisordid, millel on ilus roosipunane värv.

Kui sirelid õitsevad, siis on ka rabarberiaeg käes

Rabarberi lõikusaeg kestab aprilli lõpust augusti alguseni. Hooaja alguses on varred parimad ja ei nõua enamasti koorimist. Mida kauem oodata, seda rohkem paksenevad kiud ja puidusemaks läheb maitse.

Rabarberilehtede mürgisus

Rabarberilehed sisaldavad suures koguses oblikhapet, mis võib osutuda tervisele kahjulikuks. Suur hulk oblikhapet võib olla organismile kahjulik, sest see võib vähendada oluliste mineraalide, näiteks kaltsiumi imendumist. Halvimal juhul võib see põhjustada neerukahjustusi.

Sobib rosmariiniga

Rosmariin sobib rabarberiga hästi kokku – nii kuivatatud kui värskega. Pane ürdid teepalli sisse ja eemalda valmivast marmelaadist siis, kui tasakaal on hea. Rabarber sobib hästi kokku ka ingveri, mustikate, vaarikate ja mustade sõstardega.

Ei tohiks kaua keeta

Maksimaalse värvuse ja maitse säilitamiseks peaks marmelaadi keetmisaeg olema võimalikult lühike. Vasest pott juhib soojust hästi, tänu millele valmib toit kiiresti.

Säilib külmas hästi

Korjatud rabarberit on hea hoida külmkapis ligikaudu nädal aega või ka tükkideks lõigata ja sobivas suuruses kilekottides sügavkülma panna.


Populaarsed artiklid