Eesti poodides ja toitlustuses on juba paar aastat huviliste tähelepanu püüdnud kasesiirupid, mida Kasekust OÜ toodab Harjumaalt Jõelähtme vallast kogutud kasemahlast. Praegu kuulub tooteportfelli kolm erineva maitse ja iseloomuga siirupit: ruuge, tõmmu ja tume kasesiirup.
Ettevõtte juhatuse liikme Piret Peikeri sõnul tuleneb kasesiirupite maitse- ja värvivahe nii kogumisajast kui ka töötlemisprotsessist. Õrnmagusa iirisekaramellise maitsega tõmmut kasesiirupit saab vaid hooaja esimesest kasemahlast, nii et selle tootmise võimalust on ettevõttel vaid paar päeva. Ruuge kasesiirup saadakse kasemahla aurustamisel vaakumaurustiga ning sellisel meetodil toodetud siirupis ei ole looduslikud suhkrud tugevasti karamelliseerunud ning siirupi maitse on puhtalt karge ja metsane. Tumedamaid kasesiirupeid aurustatakse seevastu kõrgematel temperatuuridel ning kasemahlas sisalduvad suhkrud on tugevamini karamelliseerunud.
Ettevõtte tooted on ka varem mitmel konkursil edukalt esinenud – tänavu sai ruuge kasesiirup Eesti Rahva Muuseumi korraldatud Eesti toidusuveniiri konkursil teise koha ning mullu võitis tume kasesiirup parima Lõuna-Eesti väikeettevõtte toote tiitli. 2016. aastal jõudsid Kasekunst OÜ tootepakendid Eesti Disainiauhindade graafilise ja veebidisaini kategoorias finaali.
Kasekunst OÜ töötab ka selle nimel, et jõuda oma toodanguga välisturgudele, kus esimesed kontaktid on juba ka leitud. Üheskoos teiste Eesti väikeettevõtjatega pürgitakse Põhja-Saksamaa turule ning siirupit on müüdud ka Inglismaa, Norra ja Soome restoranidele.
Kasesiirup on looduslik magustaja ja seega innovaatiline tervislik aseaine valgele suhkrule. Praegu toodetakse seda maailmas vaid 10 000 liitrit aastas, peamiselt Põhja-Ameerikas. Et meil Eestis on suured kasemetsad, sobiv kliima ja pikk kasemahla korjamise traditsioon, siis nägi Piret Peiker, et just kasesiirup oleks see lisandväärtus, mida Eesti metsadest lisaks puidule saaks.
Kasekunst OÜ tooted on saadaval Rimi kaupluste Talu Toidab osakonna lettidelt.
Allikas: Ehtne Talutoit