Talu Toidab
Eesti talud ja väiketootjad

Tõrvaaugu Mahe Talu on liialdamata tatratalu

Kohalik Toit • 27 Märts, 2019
Vigala vallas asuvat Tõrvaaugu Mahe Talu võib liialdamata nimetada tatrataluks, sest talus toodetakse mahetatrast kõikvõimalikke tooteid – alates tatrajahudest, -müslidest, -küpsistest kuni erinevate tatrapastadeni.

Talus tegutsevad vennad Janno ja Janek Kuusik ning nende ema Anette Kuusik.

“Üritame tatart võimalikult palju väärindada. Teeme tatrast jahu, kruupi, tangu, tumejahu, küpsiseid, müslisid, viitteist sorti pastat, tatrakestast patju ning müüme ka kuivatatud tatraõisi, millest tehakse teed,” rääkis Janek Kuusik. Ta lisas, et tatratooted on väga populaarsed, tõsi küll – kohati on need veel veidi võõrad ja nii tuleb enamikule klientidele üllatusena, et tatrapasta keeb vaid mõned loetud minutid. Tootearendusele pannakse suurt rõhku. Valminud on uus tootmisköök, kus katsetatakse uute pastasortide ja küpsistega. Üks uuemaid tooteid on tatramüsli, mis on samuti tarbijate poolehoidu võitmas.

Talus kasvab tatart praegu 180 hektaril ning teravilju talus ei kasvatata. “Põhjus on väga lihtne, tahame toota täielikult gluteenivaba toodet,” selgitas Janek, kelle sõnul ongi nende talus esmakohal kvaliteet.

Talu teine tootmisharu on lambakasvatus ning ka selles pannakse rõhku kvaliteedile – karjas on eranditult tõupuhtad suffolki tõugu lambad. Sarnaselt tatrakasvatusele on kaugem eesmärk ka lambakasvatuses kogu tarneahel enda kätte võtta. Praegu ostetakse lihatöötlemise teenus teistelt ettevõtetelt sisse.

Allikas: Ehtne Talutoit


Populaarsed artiklid