Talu Toidab
Eesti talud ja väiketootjad

Kolm küsimust Peri Mahemõisa talu peremehele

Kohalik Toit • 08 Oktoober, 2019
Peri Mahemõisast Põlvamaal jõuavad ka meie Talu Toidab poeriiulitele erinevad mahedalt kasvatatud saadused.

Kuidas Põlvamaa kuplite vahel see puhtast loodusest puhta südamega töö tegemine käib, sellest pajatas meile talu peremees Ander Konks.

Millega siin talus tegelete?

Tegeleme siin talus maheköögivilja kasvatusega. Kasvatame kõiki põhilisi köögivilju: peeti, kartulit, porgandit, sibulat, mustrõigast, suhkrumaisi ja kõrvitsat.

Kuidas jõudsid talupidamise juurde?

2004. aastal kodu otsimise käigus sattusime siia Peri mõisa maadele. Põhimõtteliselt me ei saanud aru, mis siin on. Prügihunnikud olid igal pool, hooned olid lagunenud ja kõik oli võsa all. Siis me hakkasime siin vaikselt nokitsema ja tegime talgusid igal aastal nii palju, kui jõudsime.

Sisse kolisin siia umbes kuus aastat tagasi, et kiirendada talumaade arendamist ja talu rajamist.

Kui selgus majja tuli, et meil on siin 20 hektarit maad, sellest 10 on põllumaad, siis otsustasime seda maad kasutada oma tarbeks ära. Kuna huvi on jätkusuutliku eluviisiga tegeleda, siis mahe oli see suund, mida viljelema hakkasime.

Mis sulle kõige rohkem talupidamise juures meeldib?

Talupidamise juures teeb mulle rõõmu puhtast loodusest puhta südamega köögivilja kasvatamine ning selle jagamine oma sõpradega-tuttavatega ja kaubanduses kõikide teistega.


Populaarsed artiklid