Ajakiri Toit&Trend
Elustiiliajakiri

Nendeks jõuludeks teeme parti!

Jõulud • 26 November, 2021
Peale selle võib linnulihagurmaan serveerida parti medium plus’i ehk poolküpsena – selleks sobib pardi rinnafilee.

Pardiliha saab osta igast suuremast Rimist ja see on hea kvaliteediga. Kui tervet parti osta tundub liig, saab poes piirduda ka rinnafilee või koibadega. Hea on osta lihatooteid ka turult, seal saab valida endale meelepärase lõike ja suuruse.


Mida pardilihast teha?

Valik on väga suur, pardiliha saab valmistada kiirelt pannil või küpsetada pikalt madalal kuumusel. Kummagi meetodi jaoks on vaja valida sobiv tükk.

Pardirind on hea valik siis, kui on soov teha poolküps liha ja kiiresti. Pardirinda võib serveerida iseseisvalt mõne lisandiga või praadida krehvtised pardi rinnafilee ribad aasiapärase nuudliroa sisse. Kui pardirinda praed, ära pelga rasvast nahka, see annabki pardile kõige parema maitse.

Pardikoivad sobivad pikalt küpsetamiseks. Selleks kuumuta koivad pannil krõbedaks, pane puljongisse ja lase küpseda ahjus 130 kraadi juures 4–5 tundi, kuni liha on pehme. Võid ka liha kondi ümbert eemaldada, tükeldada ja kasutada hautises.


Kuidas valida?

Liha ostes kontrolli lõhna, kui see on võimalik. Poest pakendatud liha ostes vaata kuupäeva. Jäta ostmata liha, mille pakend sisaldab kummalist lima või tundub seest märg. Kui ostad liha turult, siis enne ostu nuusuta liha. Kui lõhn häirib, ära osta.


Kuidas kasutada?

Pardiliha valmistamise reegel number üks: alusta praadimist külmal ja kuival pannil. Kuna pardinahk on rasvane, siis aseta liha pannile, nahk allpool, ja lase rasval vaikselt pannil sulada. Selline valmistamine kindlustab, et liigne rasv sulab ja nahk jääb mõnusalt krõbe. Hiljem kasuta pannile jäänud pardirasva näiteks köögiviljade praadimiseks.

Rinnafileed ei tasu üle küpsetada – nii muutub see tõesti kummiseks ja kuivaks. Jäta rinnafilee algul medium plus’iks ja kui see ei tundu ahvatlev, lisa natuke küpsemisaega. Nagu ka muude steikide küpsetamisel, lase lihal pärast küpsetamist paar minutit puhata, et lahti lõigates ei voolaks kõik mahlad välja.

Tervet parti küpsetades hoia lindu eelnevalt marinaadis või soolvees. Küpsetamise ajal pane koivad üleni puljongisse, siis ei kuiva need ära. Tervet parti üleni puljongisse ei ole vaja kasta, kuid kasuta kõrgemat ahjuvormi, kuhu mahub nii part kui ka puljong. Maitseks lisa röstitud köögivilju ja kasta parti aeg-ajalt puljongiga.

Maitseainetest sobib ahjus küpsetamisel pardile apelsin, tüümian ja ka kaneelipulk. Apelsini ja kaneeli kooslus annab roale mõnusa jõulumaitse ja hõngu. Miks mitte üllatada klassikalise seaprae asemel sel aastal sõpru pardiga?


Proovi retsepte pardilihast:

Pardifilee pohlasinepi, laabijuustu ja sinepivõrsetega >

Karamelline pardirind kõrvitsakreemi ja lehtkapsaga >

Pardifilee jõuluvürtsidega apelsinikastmes >


Populaarsed artiklid