Mārcis Mitrevics
Sommeljee

Tiivad ja vein

Joogid • 30 Detsember, 2020
Missuguseid veine pakkuda linnuliha roogade juurde? 

Mida rohkem minult küsitakse, mis veini ma ise eelistan, ja mida sagedamini vastan, et iga olukord, seltskond ja toit muudavad mu eelistusi, seda enam tahaksin järgmine kord tunnistada, et minu lemmikvein on siiski... Pinot Noir. See ülestunnistus ei muuda sugugi kehtetuks mu varasemaid väiteid, et veinivalik sõltub konkreetsetest tingimustest, sest nimetatud väärikast viinamarjast valmistatakse erinevaid ja – mis veelgi tähtsam – eri tüüpi veine. Teine viinamarjasort, mis mind tõesti haarab, on Chardonnay.


Parimad kaaslased linnuliha juurde

Pinot Noiri ja Chardonnayd ühendav tegur ei ole ainult otsene suhe Burgundiaga. Õigustatult peetakse neid veine ka parimaks kaaslaseks linnulihatoitude ja veini ühilduvuse otsinguil. See näib loogiliselt selgitavat, miks on Burgundia piirkonnas kanade ja kalkunite kasvatamisele pühendatud maad rohkem kui viinamarjaistandustele. Kõige kuulsamad Prantsuse kanaroogade retseptid tulevad just Burgundiast. Kõige mainekam määratud ja kaitstud kanade aretamise piirkond (AOC ehk kontrollitud algupära) on Burgundia ning Prantsusmaa sümbol – valge kukk – on pärit just Burgundiast.

Kui mõtlen linnuliha ja veini kokkusobivusele, vaatan seega esmalt Chardonnay või Pinot Noiri suunas. Peamine ühilduvuse kriteerium on tasakaal toidu ja veini maitseintensiivsuse vahel. Kergemad, vähemate maitseainetega retseptid sobivad paremini kokku kergemate ja nooremate puuviljaveinidega, jõulisema maitsega linnulihatoidud aga kindlasti paremini mõne rammusama, küllastunud veiniga.


Kanaga sobiv vein

Kõigepealt – kas kana või kukk? Eri riikides kasutatakse erinevaid sõnu, kuid jutt käib mõlemal juhul kanalihast. Pidades silmas eelnevalt mainitud maitse- ja lõhnaintensiivsuse tasakaalu põhimõtet, arvan ma, et kanaroogadele pole paremat partnerit kui Chardonnay.


Pardiga sobivad veinid

Kui kana on meie toidulaual tavaline ja sagedane, siis parti peame juba millekski pidulikumaks – just sobivaks peoeineks. Rääkides maitseerinevustest linnulihade vahel, on pardil – olgugi vangistuses kasvanud ja kuidas tahes valmistatud – iseloomulik maitsestruktuur, mida sageli omistatakse just metslindudele. Seega peab pardi kõrvale veini valides otsima kerge ja õhulise struktuuriga viinamarja ning lõhnakompositsiooni, kus on peeneid vürtsi- ja puuviljanoote. Ja sellele vastab kahtlemata Pinot Noir!


Veiniuks jääb paokile

Vaatamata armastusele Burgundia traditsiooniliste viinamarjasortide vastu, jätan ma oma veiniukse paokile. Kui see täielikult sulgeda, ei oska ma enam seletada, miks mu esimene valik värske salati või mereandide puhul juhtub olema Vahemere piirkonna tsitruseliselt värske valge vein. Samamoodi olen ma hea veiseliha kõrvale valmis korraks “oma” burgundlast asendama mõne hästi laagerdatud Toscana või vana Riojaga. Burgundia veinidel pole aga põhjust minu lojaalsuse puudumise pärast kurvastada – naasen nende juurde kindlasti!

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga.

Alkohol võib kahjustada teie tervist.


Populaarsed artiklid