Suvi on aeg lõõgastumiseks ja heade maitsete nautimiseks
Tugeva maitse ja madala kraadiga käsitööõlled
Ka nendele, kes pole käsitööõllede maastikul veel kogenud, vaid kõigest mekivad erinevaid maitseid, leidub valiku seas ohtra maitse ja sh ka vähem kui 3-protsendilise alkoholisisaldusega IPA-sid, mida grilliga kokku sobitada. Ameerika stiilis madala alkoholisisaldusega aroom- ja maitsehumalarikkad õlled on heaks kaaslaseks lihavaliku kõrval eeskätt seetõttu, et on piisavalt maitseküllased. Nii pole tugeva maitseelamuse saamiseks vaja ilmtingimata kuuspakki ära juua.
Madala kraadi, aga tugeva maitsega IPA-de serveerimistemperatuur peaks jääma 10 kraadi juurde, klaasiks sobib nii jahutatud tulip-tüüpi kui ka mõni teine ülalt aroomi koondav pokaal.
Suviste marjade ja puuviljade maitsed
Trendikamate jookide austajate seas tüürivad esikohal nii maasikatega mahlased ja aromaatsed pilsnerid kui ka mango ja banaanidega maitsestatud IPA’d, mil kraade 6-7. Jahedamate suveõhtute jaoks on aga võimalik valida grilli kõrvale vaarikatega hapukas, aga samas šokolaadiselt siidine porter, millel kangust samuti 7%. Vaarikatega pruulitud hapu nisuõlu sobib oma pehme ja siidise maitse, kuid piisava happelisuse tõttu toidulauale ka veini asemel.
Tugevamad maitsed sealiha jaoks
Tugevama maitse saavutamiseks sealiha grilli kõrvale tasub aga proovida juurde tugevamaid, humalase ja pisut karamellise mekiga käsitööõllesid. Karamelliga konkureerivad tugeva meki andmisel ka puuviljase maitsega mõõdukalt mõrkjad ja värskendavad joogid.
Hapud joogid rasvaste toitude juurde
Selleks, et rasvasemaid grilltoite tasakaalustada, tasuks valida nende juurde näiteks greipi sisaldavaid jooke. Samuti aitab mõruda maitsega greibiõlu tasakaalustada liha tugevat vürtsikat maitset, samas kui õlle tsitruselisus täiendab liha maitseid. Hapukaid maitseid leidub lisaks greibile ka näiteks vaarikamaitseliste nisuõllede ja küdooniaviljadega maitsestatud jookide seas, mis sobivad nii liha kui ka salati kõrvale.
Hapuõllede eripäraks nende maitse kõrval on eeskätt nende valmistamise viis, mille käigus õllevirre hapendatakse piimhappebakteriga, keedetakse läbi ning seejärel kääritatakse tavalisel viisil. Tulemuseks on madalama pH tasemega happelise karakteriga karastav ning ideaalselt grilli kõrvale sobiv õlu. Sellist tüüpi õllesid tuleks juua jahutatult, 6-8 kraadi juures pigem tulip-tüüpi klaasist või koguni veinipokaalist.
Valikut ka magusasõpradele
Alternatiivseks joogina grilli kõrvale sobib ka näiteks kasevihtadega pruulitud kerge ale tüüpi õlu, mille kasevihane aroom ja linnaseline magusus tulevad grillilt üle käidud lihaga suurepäraselt toime. Samas jagub magusaid maitseid ka klassikalise laagri eelistajale - näiteks kergelt joodavad ja mõnusalt linnasekaramellised käsitööõlled, mis ei heiduta joojat tavaliste käsitööõllede kombel oma suure humalakogusega.
Erinevaid maitseid grilli juurde soovitasid Eesti Väikepruulijate Liidu liikmed ja kästitööõlletootjad Põhjala, Tanker, Pühaste ning Lehe Pruulikoda, kelle tootevalikut leiab ka Rimi lettidelt.
Autor: Eesti Väikepruulijate Liit
Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga.
Alkohol võib kahjustada teie tervist.