Mārcis Mitrevics
Sommeljee

Millised on aromaatsed veinid?

Joogid • 21 November, 2019
Veinimaailmas on eri arvamusi selle kohta, millised viinamarjad on aromaatsed ja millised mitte. Õigus on igaühel – ei ole olemas üldist objektiivsust, vaid veenvalt põhjendatud isiklik arvamus.

Klassikaliselt nimetatakse aromaatseteks veine, kui need on valmistatud viinamarjadest, mis annavad veinile väga väljendusrikka värskete viinamarjade lõhna. Seda täiendavad iga viinamarjasordi spetsiifilised nüansid. Niisugused on riislingid, Gewürztraminerid ja muskaatveinide neli populaarsemat alaliiki.

Minu arvates on need veinid küll tugevalt lõhnavad, kuid mitte aromaatsed. Mõistel lõhnav ja aromaatne on oluline erinevus! Tugevalt lõhnavaks pean ma veine, mille lõhnanüansid tungivad veiniklaasist välja ning nende tugevat lõhna võib tunda juba hulk aega enne, kui klaasi huultele tõstad. Aromaatsetel veinidel seevastu on väljendusrikas, ent mitte pealetükkiv aroom, mis on piisavalt hästi tajutav ja samas elegantne. Need põhinevad peamiselt õunte, pirnide, eksootiliste puuviljade, luuviljade, maitseainete, tsitrusviljade, mee ja lillede aroomidel. Niisiis tähendab lõhn minu meelest midagi tugevat ja veenvat, aroom aga on elegantne ja köitev.

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga.

Alkohol võib kahjustada teie tervist.


Populaarsed artiklid