Burgenlandi identiteet
Ainuüksi sel aastal tuli viinamarjade valmimisperioodil ette nii äärmuslikku kuumust kui ka tugevaid vihmavalanguid. See kõik ei mõju Austriaga seonduvate kergete ja aromaatsete valgete veinide tootmisele just soodsalt. Kohalikke tumeda viinamarja sorte kahjustab see aga oluliselt vähem. Toon kaks ehedat näidet Austria Burgenlandi piirkonna punaveinidest – tavalise Cabernet, Merlot või Primitivo asemel leiate sildilt kohalikud viinamarjasordid, mille nimetusi on keeruline lugeda ja hääldada. Kui peaksin võrdlema neid kahte Austria näidet millegi tuttavlikumaga, siis püüaksin leida sarnasusi Itaalia kesk- või põhjaosa punaveinidega, mille happesust tavatsen kirjeldada eri kirsinüansside kaudu. Kahe klassikalise Austria veini kõrval näitab veinitootja Zantho taas kord oma erakordseid oskusi, pakkudes omamoodi üllast Pinot Noiri.
Kuiv punane vein Zantho Blaufränkisch Burgenland, Austria 13,5%
See särtsakalt elegantne vein on värvuselt sügavpunane, väikese violetse varjundiga. Aroomibuketis annavad tooni tumedad marjad – põldmari, must kirss ja mustikas, millega suurepäraselt harmoneeruvad vürtsikad noodid. Maitses on tunda mahlaseid ja vürtsikaid marju, millest kerkib tänu meeldivale happesusele esile pikk ja nauditav järelmaitse. Vein sobib ideaalselt punase liha, linnuliha ja toekate seeneroogade juurde. Soovitatav serveerimistemperatuur 16–18 °C.
Kuiv punane vein Zantho Zweigelt Burgenland, Austria 13,5%
Vein on uskumatult tume punane, pikantse aroomiga, milles on tunda musta ploomi ja kirsi noote ning täidlaseid vürtse. Maitses on omavahel hästi põimunud marjade puuviljasus, vürtsikus ja mahlane happesus. Elegantne, pika järelmaitsega vein. Sobib suurepäraselt pastaroogade, kanaliha ja poolkõvade juustudega. Soovitatav serveerimistemperatuur 16–18 °C.
Kuiv punane vein Zantho Pinot Noir Reserve Burgenland, Austria 13,5%
Keskmise täidlusega punast värvi vein, millel on intensiivne, kergelt suitsuse nüansiga vaarika, hapukirsi ja teiste punaste marjade aroom. Maitses annavad tooni hapukirss ja metsamarjad, meeldiva happesusega veini järelmaitses jääb pikalt pidama peen vürtsikus. Sobib suurepäraselt täiendama linnu-, lamba- või ulukiliharoogasid. Veinil on potentsiaali pikemaks säilitamiseks. Soovitatav serveerimistemperatuur 16–18 °C.