Barista nõuanded taimse piimajoogi leidmiseks
Et igaüks ei peaks kodus pikka testimist ette võtma, annab Pauligi ekspertbarista Jori Korhonen 5 soovitust, kuidas taimne piimajook kohviga tangot tantsima panna.
Valgusisaldus annab siidise vahu
Nagu tavalise piimagi puhul, määrab siidise vahu kvaliteedi taimse piimajoogi valgusisaldus, mis õhumullid tugevaks vahuks seob. Erinevate taimsete piimajookide puhul on aga valgusisaldus ja piima omadused niivõrd erinevad, et kaunis piimavaht nõuab valmistajalt hoolega tööd ja tähelepanu. Sojaoa baasil valmistatud piimadele on sageli lisatud stabilisaatoreid ja valke, et need paremini vahtu läheksid, samas kui kaerajookides leidub looduslikult rohkem valke, mis aitavad piimavahu siidiseks teha.
Rasvasisaldus aitab imiteerida lehmapiima maitset
Tavalise piima kreemise maitse saladus peitub rasvasisalduses – see on ka üks põhjuseid, miks lehmapiima levinuimaks taimseks alternatiiviks on saanud kaerast valmistatud piimajoogid, mille kõrge taimerasvasisaldus muudab selle maitselt sarnaseks. Vahustatuna on kaerapiim magus ja sarnane lehmapiimale, on täheldatud, et osava barista käe alt tulnud kohvijoogis ei ole maitsevahe tavalise piimaga isegi tuntav. Seepärast on algajale taimepiimahuvilisele kõige lihtsam teha selle maailmaga algust just mahedamaitselise kaerajoogiga, mis sobib suurepäraselt erinevate espressojookide valmistamiseks.
„Tükkis“ taimne piim on okei
Kui lehmapiim läheb kohvi sisse valades tükki, tähendab see, et piim on riknenud ja kindlasti kohvi sisse ei sobi, kuid mõnede taimsete piimajookide puhul on selline reaktsioon lausa tavapärane! Üks sellistest on sojapiim, mis talub vähem kuumust kui teised taimsed piimad, mistõttu peaks piima kohvile valama toasoojalt ning laskma ka kohvil enne piimaga kokku puutumist veidi jahtuda. Kui sojapiim läheb kohvi sees tükki, tähendab see, et liigne kuumus tekitab piimale stressi. Hoolimata tekkinud keemilisest reaktsioonist on kohv endiselt täiest joodav.
Lisaks temperatuurile tasub kohvi taimse piimaga paari pannes pöörata tähelepanu ka kohviubade röstimisastmele. Mida heledam röst valida, seda happelisem on kohv ning seda kergemini reageerib sellega ka taimne piim. Pauligi barista soovitab taimse piimaga joomiseks eelistada just sellised kohvisegusid ja –ube, mille röstimisaste oleks vähemalt 3-4.
Magusasõpradele sobib kookospiim
Kohvispetsialistid eelistavad üldiselt kohvi sisse suhkrut ja siirupeid mitte lisada, kuid magusate jookide austajatele soovitab Korhonen taimsete piimajookide valikust kookospiima, milles domineerib nii külmalt kui ka soojalt õrnalt magus kookosemaitse. Eriti hästi sobib selline magus taimne piimajook tema sõnul suviste kohvijookide valmistamiseks, näiteks jääga piimakohvi sisse. Kellele kookos vastumeelne, saab sarnaselt magusat mekki oma kohvijoogile lisada mandlipiimaga.
Taimne piim ja täisautomaatne espressomasin
Kodudes ja kontorites levinud automaatkohvimasinatega kohvi valmistades tuleb samuti tähele panna, millist taimset piimajooki ja kuidas kasutada. Pauligi barista Mihkel Jürimaa soovitab kodustes kohvimasinates kasutamiseks eelkõige Valio Oddlygood kaerapiima ning Alpro kaubamärgi spetsiaalseid baristapiimasid, mis osutusid võidukaks ka Pauligi korraldatud taimsete kohvipiimade pimetestis, mille käigus katsetati, kuidas käituvad erinevad taimsed piimaalternatiivid Jura automaatsete kohvimasinatega vahustades. Ära unusta ka pakki loksutada – nii saad eriti tugeva ja kreemise vahu ning hoiad ära kohvimasina ummistumise!