Mis on tänavatoit?
Tänavatoit on kohapeal valmistatud, võimalikult värske ning kiiresti kättesaadav. Just värskus, kiirus ja kättesaadavus on need kolm märksõna, mis käivad tänavatoiduga alati kaasas.
Tänavatoit Eestis
Ajalooliselt oli tänavatoit mõeldud töölistele lõunasöögiks – kuna aeg einestamiseks oli piiratud, tuli kiiresti leida koht, kus pakuti sooja ning toitvat sööki. Tänavatoidu tegemine sõltub aga väga palju kliimast ning seetõttu pakutakse Eestis tänavatoitu enamasti putkades. Meie tänavatel tegutsevad toidupakkujad on alati müünud saiakesi, hiljem lisandusid nende menüüdesse burgerid.
Maailma mastaabis on burger aga väga väike osa tänavatoidu kultuurist, näiteks Aasias on tänavatoiduks hoopis nuudlid, kiirelt läbiküpsetatud liha, karrid, supid, putukad, mereannid, kohalikud idandid ning juurikad – seda nii praetult, keedetult kui ka muul kujul. Maailmamaitsed on jõudnud viimastel aastatel samuti Eestisse ning julgemad maitseelamuste otsijad leiavad tänavatoidukohtadest nii vürtsikad nuudlid kui saavad tunda ka põletavaid Aasia maitseid.
Kasvav trend on veganlus, tulles välja järjest põnevamate retseptide ja maitsetega. Juba täna on võimalik peaaegu igast tänavatoitu pakkuvast kohast leida mõni selline toit, kus pole grammiga liha!
Tänavatoit on soodsam kui restoranitoit, aga kindlasti ei saa öelda, et see oleks kuidagi vähem maitsvam. Üldiselt on tänavatoidu hinna ja kvaliteedi suhe hästi paigas.