Tomatid, sibulad, mais, baklažaan, suvikõrvits, paprikad, isegi seened – grillimiseks sobivad kõik. Grillitud köögivili on hea vaheldus salatile, tavapärasele grill-liha ja -kala saatjale, kuid natukese juustuga täiendatult sobib ka omaette roaks.
Kõvad viljad tahavad eelnevat keetmist
Enamik köögivilju sobib grillimiseks, ainult mõni kõva vili küpseb liiga kaua. Kartuli ja suurema sibulaga võib grillil minna isegi kuni tund ja enne, kui sisu küpseks saab, on need pealt kõrbenud. Seepärast võiks kartuleid, porgandeid, sibulaid, fenkolit, lillkapsast, brokolit, kapsast, nuikapsast ja teisi kõvemaid vilju enne grillile panekut keeta: kartulid ja teised tugevamad viljad pehmeks, lillkapsas-brokoli poolpehmeks, siis ei lagune need grillil ära. Enne grillile panekut peaks köögivilju nõrutama ja kuivatama ning määrima kokku õli või kastmega, et need läheksid kenasti pruuniks. Eelkeetmise võib teha varakult.
Suured viljad viiluta, väikesed aja vardasse
Väiksemaid vilju on grillrestil raske küpsetada, need kipuvad restist läbi kukkuma ja neid on tüütu ümber pöörata. Lahendusi on mitu: lüki eelnevalt õli-soola-pipra või kastmetega maitsestatud sibulad ja väiksemad tomatid grillvarrastele, kasuta fooliumist grillvanni või spetsiaalset köögiviljade grillimise alust. Köögivilja võib mässida ka fooliumisse, kuid foolium tuleks pealt lahti jätta, muidu ei pääse hõrgud grillilõhnad ja -maitsed ligi.
Üks grillisõbralikumaid köögivilju on baklažaan ehk pommu – lõika sellest pikkupidi umbes pooleteise sentimeetri paksused viilud, määri oliiviõliga, maitsesta soola ja pipraga ning pane grillile. Õliga ole ettevaatlik, pommu on valmis seda endasse imama lõputult.
Pikkupidi viiluta ka suuremaid suvikõrvitsaid – suuri viile on lihtsam grillile sättida ja ümber pöörata. Paprikad puhasta seemnetest ning lõika pooleks või veerandikeks. Paprika küpseb grillil mõnusalt pruunikaks ka ilma õliga määrimata.
Maitsestajaks omaette roaks
Sibulast, mis on meie kõige igapäevasem köögivili, peetakse lugu kui toidu maitsestajast, kuid harva tõuseb ta omaette roa, olgu või pearoa saatja seisusse. Suvisel grillihooajal on võimalus sibulatega lähemalt tutvuda – grillitud sibulad on suurepärane lisand nii liha- kui ka kalaroogadele. Rimi kauplustest leiab Mehhiko päritolu, spetsiaalselt grillimiseks mõeldud maheda maitse ja mahlaka sisuga sibulaid. Sibulad vajavad küpsemiseks aega, seetõttu võib neid eelnevalt natuke keeta. Sibulaid võib grillida tervelt või pooleks lõigatult, samuti täidetult.